На българския пазар се предлагат рециклирани мобилни телефони, а търговците не предупреждават, че стоките не са нови, съобщиха от Комисията за защита на потребителите, съобщиха от Нова телевизия.

Производителите залепват върху опаковката стикер с надпис „RFB" и "PRE-OWNED", а търговците у нас поставят върху етикетите на устройствата в магазините и на сайтовете си надпис на кирилица „РЕФЪРБИШ".

Дори в повечето случаи думите да са разпознаваеми, законът задължава търговците да предоставят информацията за съществените характеристики на предлаганите от тях стоки и на български език. На потребителя следва да му бъде разяснено значението на тези данни, убедени са от КЗП.

Продуктите попадат в категориите „REFURBISHED" и "PRE-OWNED", когато са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина и след това са им били възстановени оригиналните параметри, работно състояние или визия, като са инспектирани и тествани от квалифицирани техници.

Те не са нови и обикновено са пускани на по-ниска цена от нормалната като ремаркетирани или "обновени".

От Комисията за потребителите съветват преди закупуването на телекомуникационни устройства да питаме дали продуктът е нов или рециклиран.

Важно е да се запознаете с всички съществени характеристики на продукта - производител, технически параметри (вкл. колко често ще се налага да зареждате батерията), крайна цена и др.

Преди покупка е добре да се поинтересуваме и за т.нар. „екстри" на устройствата като дисплей (размер, разделителна способност), възможности за мобилен достъп до информация и възможности за работа с мултимедийни приложения. "Изисквайте да получите инструкции за употреба на български език", съветват от КЗП.

Тъй като често клиентите подхождат емоционално, от КЗП съветват да не избираме джиесем по външния му вид или по цената, която можете да отделите, а да преценим за какво ще служи и съответно - какви функции е необходимо да притежава, за да върши работа.