Еквадорските власти не признават паспорт, издаден от неправителствена организация, на Едуард Сноудън, предаде РИА "Новости".

Според документа, издирваният, за да бъде съден за шпионаж, е "гражданин на света". Преди това САЩ анулираха паспорта му и призоваха държавите да не му предоставят убежище.

Той, обаче, не притежава нужната степен на защита на личните данни и не може да бъде признат от Кито, е заявил за местно радио зам. министърът на външните работи Марко Абруха.

Еквадор даде право на основателяна "Уикилийкс" Джулианс Асандж да остане в лондонското посолство и обяви, че може да даде убежище на Сноудън, но ще разгледа молбата му, когато той е на тяхна територия.

В същото време, еквадорският президент "посъветва" Вашингтон първо да обясни шпионския скандал и после да издирва хора като Сноудън.

Междувременно стана ясно, че Исландският парламент е отхвърлил молбата за убежище и така възможностите му все повече намаляват.

Сноудън, който разкри детайли от американска програма за подслушване и следене в интернет, е на московското летище Шереметието от 23 юни. Русия отказа да даде убежище, но и не прие да го екстрадира в САЩ.

Сред страните, предложили да го приемат, са Венецуела и Никарагуа.