„Хизбула" се сражава на територията на цяла Сирия заедно с армията на президента Башар ал Асад и е готова да увеличи своето присъствие там, когато е необходимо.
Това обяви лидерът на ливанската шиитска групировка Хасан Насрала, съобщава „Ройтерс".

Насрала казал пред хиляди привърженици на "Хизбула" чрез видеовръзка, че битката е част от по-мащабна стратегия за предотвратяване на групировки като подразделението на „Ал Кайда" в Сирия, „Фронтът ан Нусра", както и "Ислямска държава" да продължат с превземането на територии в Сирия.

Нашето присъствие ще се увеличи, когато трябва... Ние не сме представени на едно място в Сирия, но оттук нататък ще бъдем навсякъде в Сирия", заявил той по време на тържество, с което "Хизбула" е отбелязала изтеглянето на израелските войници от Южен Ливан през 2000 г.

"Хизбула", която е подкрепяна от Иран, е верен съюзник на Асад в продължаващата вече 4 години сирийска гражданска война. Конфликтът се превърна във фокусна точка за борбата между шиитски Техеран и сунитска Саудитска Арабия, която подкрепя силите, опониращи на президента Асад.

Насрала също така е изтъкнал, че офанзивата, която неговата групировка провежда в планинския регион Каламун по границата между Сирия и Ливан, ще продължи, докато границата не бъде подсигурена.

Той изтъкнал, че жителите на областта „няма да приемат присъствието на терористи и такфири в Бека и Арсал". Такфири е термин за радикални сунитски мюсюлмани, които гледат на останалите мюсюлмани като на неверници, често като оправдание за воюване с тях.