Качеството на транспортните услуги в София все още изостава и във всяко четвърто такси се пуши. Това показва проучване с тайни клиенти.

Регистрирани са 8 случая от общо 60 пътувания, в които шофьорите пушат по време на пътуването, а в други 7 случая в таксито се усеща миризма на цигари.

Втория показател, който разочарова е чистотата в автомобилите. Смятаме, че всички таксита трябва да са само и единствено чисти, но уви, много от такситата просто не са добре поддържани или са твърде износени.

Третият важен извод от проучването показва, че все още издаването на документ за пътуването не е устойчива практика. "Само в два случая тайните ни клиенти не получиха никакъв документ, но при половината от случаите такъв се предоставя само при поискване", съобщават организаторите на проучването.

Целта е да бъде направен сравнителен анализ на транспортните услуги. Проучването обхваща петте най-големи таксиметрови компании в София (О Кей Супертранс, Такси-C-Експрес, За Едно Евро, Yellow Taxi 333, Радио СВ Такси) и платформата за споделено пътуване (Юбер България), като ги сравнява по показатели като цена и качество.

"Проучването няма за цел да регистрира случаи на измами, каквито оплаквания получаваме често. Борбата с измамите при таксиметровите услуги е изцяло в компетенциите на Държавната автомобилна инспекция, която трябва ефективно да контролира спазват ли се изискванията, които ни гарантират избягване на измами", обобщават от компанията, провела тайното проучване.