ПОСЛЕДНО
11-то открито тяло. Оцелелите деца отказаха да пътуват тази нощ за България
•Привечер, около 19.00 българско време, е извадено 10-то тяло на дете от падналия в р. Лим автобус. То е на момиче и е открито на 3 км. от мястото на потъналия автобус. В неизвестност е още едно дете, но издирвателните операции са прекратени до утре.
Телата на децата са в болницата в Приеполе, не са разпознати, знае се със сигурност само, че са на 7 момичета и 3 момчета.
14.00 ч - Правителственият говорител Димитър Цонев съобщи, че са открити телата на още 4 наши деца.
•По-късно в 16.00 ч, сръбската телевизия РТС предаде, че от водите на река Лим са извадени телата на 8 от 11-те изчезнали български ученици.
Телевизията цитира окръжния съдия на Приеполе Милет Безаревич.
Припомняме, че още в първите часове след инцидента имаше информации за едно починало дете - момиче на 17 годишна възраст. С него общият брой на загиналите български ученици става 11.
•Черногорци и сърби цяла нощ спасяват децата ни, областта не помни такава трагедия от 30 години насам

СърбияОЦЕЛЕЛИТЕ
Спешно провериха автобусите на "Пампорово" АД - всичко е редовно

ПО-РАНО
••Според сръбската телевизия РТС катастрофата е причинена от спукана предна гума на автобуса.
••17-те деца от Биело поле вече пътуват за България.

Сърбия Трагедията в Сърбия
11 са вече загиналите деца, а 2 други се водят за изчезнали, след като български автобус с 50 пътници, повечето деца 5-6 клас от свищовското училище “Николай Катранов”, е паднал от 40 метра височина в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Инцидентът е станал снощи към 22.00 часа българско време, когато български туристически автобус със смолянска регистрация СМ 0072 АК е изгубил контрол по хлъзгавия път и буквално се е сринал в коритото на река Лим.

Шофьорът, 51-годишният Илия Измирлиев, след катастрофата е счупил предното стъкло на автобуса и заедно с другите възрастни пътници са започнали да изваждат децата от прииждащата вода.
Сръбските медии твърдят, че децата са се паникьосали и започнали борба кое по-напред да излезе, като това е довело до по-голям брой пострадали.

Едно от спасилите се момичета - Любослава Шишманова съобщи пред телевизия РТС, че са успели да се измъкнат през люковете на тавана на автобуса, които са били отворени от шофьорите.

••Целият автобус се разтресе и водата започна с всяка секунда да се покачва много бързо. Слава богу, успяхме да се доберем до люковете благодарение на шофьорите, които реагираха веднага••, споделя Любослава, която е настанена в болницата в Приеполе.

Сърбия

38 души са спасени. В момента в болницата на град Приеполе и други туристически обекти на града са настанени 21 пътници, без сериозни наранявания, а в туристическа станция в град Биело поле са настанени 17 деца.
Прегледът на ранените деца в Биело поле е извършил лично министърът на здравеопазването на Черна гора Нуманович.
По информация на директора на болницата в Биело поле Томислав Иеремич, 17-те деца са само с леки охлузвания. Били са много уплашени, но след прегледите са настанени в хотел "Дормитор" и извън болнични заведения.

СПАСЯВАНЕ
Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. В тях са се включили и леководолази, които са работили с фенери под водата цялата нощ. За издирването на децата на мястото са военнослужещи от армията на Сърбия и Черна гора и планински спасители.

ТЕЛЕФОНИ:
  • посолство в Белград: 00381113613990/80
  • Външно министерство: 02/948 23 74
  • болницата в Биело поле: 003818432200
  • директора на болницата: 0038167415504
  • Двама български дипломати са на мястото на инцидента.

    Там вече е и специален спасителен екип от Белград, който трябва да продължи още по-интензивното търсене.
    Едва след това специален кран ще извади автобуса от река Лим.

    Следователят от съда в Приеполе Мирет Бежаревич заяви, че подобна трагедия не се е случвала през последните 30 години в областта.

    Български екипи на “Гражданска защита” имат готовност да заминат за Биело поле, съобщи министър Филиз Хюсменова.
    Това стана известно след спешна работна среща тази сутрин с председателя на ДА “Гражданска защита” Никола Николов. Той информира, че България може веднага да изпрати 2 спасителни екипа и лекар.

    Издирвани
  • Юлиян Манзаров-18 г.
  • Антоана Евтимова-13 г.
  • Антония Братова-14 г.
  • Боряна Петкова-11 г.
  • Глория Георгиева-11 г.
  • Светослава Пантелеева-12 г.
  • Валентин Хр. Маринов-14 г.
  • Виктор Н. Маринов-14 г.
  • Лора Николова-14 г.
  • Светослав Колев-15 г.
  • Женя Ангелова-11 г.
  • Александра Гергова-17 г.
  • В Свищов е сформиран кризисен щаб, който поддържа непрекъсната връзка с дипломатите ни в Сърбия и Черна гора и с МВнР.
    Кметът на града Станислав Благов съобщи, че в автобуса са пътували 50 души, от които 7 са възрастни, а 41 са ученици на възраст между 12 и 17 години. С децата е бил директорът на училището, имало е двама лекари, зъболекар, две-три учителки, шофьорите на автобуса също са били двама.

    Част от децата са се свързали със своите родители, но другите нямат информация за децата си, каза още Благов.

    Катастрофиралият автобус е собственост на Пампорово" АД, а екскурзията е организирана от фирма "Дилижанс експрес" и е връщал децата в България от екскурзия в Дубровник.

    Външният министър Соломон Паси обмисля възможността да се върне в България, като прекъсне обиколката си в Централна Азия.
    Той остана в узбекистанската столица Ташкент, за да не загуби възможност за координация с българските дипломати и власти в Черна гора.
    Веднага след като научил за инцидента, той е поискал да разговаря с външния министър на Сърбия и Черна гора Горан Свиланович.

    Националната следствена служба е образувала дело, с което е започнала разследване на обстоятелствата, предизвикали катастрофата край Бияло поле, Сърбия и Черна гора.
    Делото се наблюдава от Софийската градска прокуратура.

    Сърбия В болницата в Приеполе са настанени: Моника Варамезова, Любослава Шишманова, Боряна Кожухарова, Марияна Георгиева, Радослав Марчевски, Стефан Адамов, Марта Георгиева, Виктория Асенова, Танер Ибрахимов, Кристина Симеонова, Цветомира Тодорова, Пепа Върбанска, Гергана Савова, Тодор Тодоров, Йорданка Валова, Валери Божинов, Надя Иванова, Мария Колчева, Николинка Апостолова, Марин Минчев и Димитър Керелов.
    В болницата в Биело поле са: Виолета Пеева-Набиб, Наталия Савова, Атанас Кожухаров, Теодора Кожухарова, Блага Цонова, Вера Блажева, Лидия Христакиева-Баросова, Стояна Христакиева, Цветанка стойкова, Рени Георгиева, Габриела Матева, Кристина Теодосиева, Петя Димитрова, Владимир Вълчев, Ценка Попова, Албена Иванова и Илия Измирлиев.

    Брифинг на Димитър Цонев
    Открити са телата на още 4 деца, потънали във водите на река Лим в Сърбия. Това съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.
    Очаква се тази вечер на Калотина да пристигнат оцелелите от катастрофата в Сърбия, уточни Цонев.
    Тръгването им се бави, защото всички те са разпитани като свидетели на инцидента, а и по време на катастрофата на повечето са загубени документите за самоличност, обясни той.

    Екип от 15 души - водолази и алпинисти, едно медицинско и едно техническо лице очакват разрешение от сръбските местни власти, за да замине на мястото на катастрофата, съобщи още Цонев.

    Междувременно стана ясно, че сръбското министерство на вътрешните работи е отказало предложението на вътрешния ни министър Георги Петканов наши екипи да се включат в спасителните операции на изчезналите български деца.
    От сръбското вътрешно министерство са уверили, че засега такава помощ не е необходима.
    По думите на Цонев, официалното становище на местните власти е, че причина за инцидента е спукване на предна гума, от което шофьорът е изгубил контрол над машината.

    Той каза още, че университетска болница “Лозенец” е готова да поеме лечението на всички пострадали пътници. Болницата има готовност да изпрати при необходимост и напълно оборудвани линейки за транспортиране на децата в София.
    Автобусите от Свищов също ще потеглят за Калотина, закъдето ще заминат и представители на външното министерство и на университетската болница. Болницата е осигурила и психолози, тъй като доста от децата са изпаднали в шок.

    Служители на “Гранична полиция” имат готовност да окажат пълно съдействие на българската група при завръщането й от Калотина тази вечер.