Все повече трудоспособни българи проявяват нагласа към изселване от страната, констатира ново мащабно научно изследване на Института за икономически изследвания към БАН, представено от проф. Веселин Минчев.

Изследването е проведено сред над 4000 души и се забелязва явна тенденция в нагласите към желание за емиграция на момента.

До известна степен се нормализира нивото на краткосрочната емиграция или нагласа за напускане на страната в рамките на 1 година спрямо подобни изследвания от 2011 година, посочи Минчев. През 2007 година обаче е преобладавала именно краткосрочната емиграция, докато днес нагласата е изцяло обърната в полза на изселването, както е било типично за 1990-те години.

В рамките на тази година около 400-480 хил. души са готови да напуснат България, като обикновено между 5-10% от тях реализират намерението си. Това означава около 20 000 души, изчисли "консервативно" Минчев.

Най-висок процент на нагласа за изселване имат българите от Североизточния регион, а като абсолютна цифра това е Югозападният регион, тъй като в него са съсредоточени най-голям брой хора.

Любимата дестинация през 2013 г. се оказва Германия, като през 2011 г. тя е била на второ място след Великобритания. Островът остава втори, като според проф. Минчев отварянето на трудовите пазари за българи през януари 2014 година няма да се отрази съществено на тази класация.

В изследването е включен и контролен въпрос, показващ процента на хора, които категорично заявяват, че не искат да живеят в България без допълнителни обяснения на причините и плановете им за отпътуване или завръщане.

Подобен отговор посочват 20% от анкетираните, като неговата цел е да се оценят доколко са реални хипотетичните нагласи за емиграция. През 1990-те години процентът е бил в рамките на 40-50%, но и днес остава сравнително висок, отчитат от БАН.

В научната конференция, която се спира на нагласите за емиграция, организирана от БАН взеха участие представители на 7 държави, като подобни изследвания ще представят учени и от Албания.
Германски и испански социолози и икономисти пък ще изнесат доклади за предизвикателствата пред посрещащите страни.