Руски ядрен физик вероятно играе ключова роля в изграждането на ядрено оръжие в Иран, съобщи източник, цитиран от „Вашингтон пост".

Неназовани дипломатически и от разузнаването източници са дали информация на таблоида, че бившият съветски ядрен експерт Вячеслав Даниленковероятно помага на иранците от няколко години да изградят ядрено оръжие".

Според информацията Иран продължават да правят тестове и компютърни симулации с цел развитие на ядрена бойна глава.

Таблоидът пише, че руският физик е бил нает през средата на 90-те години от иранския Център за физични изследвания с цел да помогне на Иран да създадат средство познато като Р265 генератор, който помага за създаването на ядрена реакция чрез серия от детонации на силни експлозиви.

"Даниленко е предложил своите услуги на иранците, давайки лекции и споделяйки текстове с изследвания, които дават информация за тестване на пакет от експлозиви, които иранците могат да пригодят към бойна глава", пише вестникът.

Даниленко, който е в контакт с представители от МААЕ смята, че неговата роля в иранската програма е свързана с граждански инженерни проекти.

Смята се, че в иранския проект участват и учени от Северна Корея и Пакистан.

Припомняме, че от Иран нееднократно заявяваха, че програмата е за мирни цели и усъвършенстване на енергодобива.

Очаква се Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано да представи последния доклад за ядрената програма на Иран.