В следващите 24 часа ще стане ясно дали Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си от правителството на Бойко Борисов. Определящото в тези часове ще бъде срещата тази вечер между премиера Бойко Борисов и двамата съпредседатели на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

ДПС скочи в защита на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов

Още...

Припомняме, напрежението се появи заради кадъра на Реформаторския блок (от партията на Корман Исмаилов и Касим Дал) Орхан Исмаилов, който зае поста на зам.-министър на отбраната. Още вчера Валери Симеонов отсече, че това може да е причина за оттегляне на подкрепата на ПФ от кабинета „Борисов 2".

Днес обаче в кулоарите на парламента Симеонов обясни, че тази закана все още е само от страна на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), а не е обща коалиционна позиция на ПФ.

Орхан Исмаилов готов да хвърли оставка, за да не се разтърси държавата
Още...

„Изчакайте още 24 часа, защото трудно се взема решение за прекратяване на подкрепата", призова журналистите в кулоарите на парламента Симеонов и предупреди, че подобно решение на ПФ може да доведе до събаряне на това правителство и до извънредни избори. „До 24 часа ще имате отговор", отсече още съпредседателят на ПФ.

Той уточни, че въпросната среща не е коалиционна, а е поредният опит да се реши по безболезнен начин въпроса. Симеонов не пожела да каже точния час и място на предстоящите разговори, които са инициатива на Бойко Борисов.

На въпрос дали срещата може да е в родната на премиера Банкя, съпредседателят на ПФ отговори - „Няма да е в Банкя. Като ме познавате така, ще отида ли в Банкя - между кучетата и кипарисите?"

Валери Симеонов увери, че вътре в ПФ няма напрежение, като отсече, че с Красимир Каракачанов са партньори, едно цяло и именно заради това ще се явят в комплект при Борисов.

От думите на патриота стана ясно още, че в ПФ са за уважение на етносите. „Орхан Исмаилов не може да бъде там обаче, защото е представител на една про турска партия. Всичките му изложения във Фейсбук са на турски език", обясни недоволството си Валери Симеонов и се закани, че скоро ще изнесат и други факти срещу Исмаилов.

Патриотът е убеден и в съюза между партията на Корман Исмаилов, която е част от РБ, и ДПС, за което потвърждава и днешната защита от парламентарната трибуна за Орхан Исмаилов от страна на ДПС. „Двете етнически партии са двете страни на една и съща момента, играят една и съща игра. Това са две про турски партии, които работят в синхрон", убеден е Валери Симеонов.

Другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов демонстрира изнервеност в кулоарите на НС заради медийния интерес към формацията по повод ултиматума заради Орхан Исмаилов. Нашата позиция е ясна, подчерта той. Нормално е подобни назначения да се съгласуват, убеден е лидерът на ВМРО.

Каракачанов не иска да коментира темата, за да не излезе, че има разделение в ПФ и обществото да остане с впечатление, че има позиции на „този или онзи".

Той коментира обвинението на лидера на ДПС към него, че ВМРО се държи като димна завеса с думите: „Не бих коментирал ДПС. Тяхната декларация днес беше димна завеса".

По думите му партията на Лютви Местан не е защитник на българските турци и мюсюлмани. Според него ДПС капсулира това население. Каракачанов каза, че очаква на срещата с Бойко Борисов да проведат един нормален разговор.