Австрийският канцлер Вернер Файман зае твърда позиция към ролята на Русия в Украйна, обвинявайки московската "тактика на салама (постигане на крайната цел чрез малки парчета - б.р.) и заблудата" в конфликта.

Според него Австрия е готова да понесе цената на по-тежки санкции.

Това е значителна стъпка за принципно неутралната Австрия, която до момента не бе склонна да се наложат тежки икономически санкции на Русия.

"Ако е необходимо да защитаваме свободата и международното право, тогава Австрия ще е на първа линия", каза Файман.

Файман подчерта, че обясненията на Москва за това как са влезли руски войници и танкове в Украйна стават все по-провокативни, допълвайки, че никой не може да вярва на това.

Той повтори, че е против използване на сила срещу Русия и смята, че ЕС трябва да засили санкциите, но въпросът е в кои области.

До момента Австрия внимателно се движеше между показването на солидарност с ЕС и поддържане на открита комуникация с Москва, с която традиционно има добри политически и бизнес отношения.

Ройтерс припомня, че през юни руският президент Владимир Путин посети Виена, където „Газпром" и OMV сключиха споразумение за австрийския участък от „Южен поток".

Междувременно Естония поиска НАТО да създаде постоянни военни бази на територията на балтийската страна с цел защита от Русия и да се отсеят страховете, че Естония може да бъде следващата държава след Украйна, обяви президентът Тоомас Хендрик Илвес, цитиран от ITV.

Хендрик, който е на посещение в Осло преди визитата на американския президент Барак Обама в Естония, каза „да", след като бе запитан на пресконференция дали иска постоянни военни бази на НАТО в Естония.