Лидерътна тамилските тигри Велупилай Прабхакаран е ликвидиран при опит да се изплъзне от обкръжилата го армия на правителството на Шри Ланка.

Съобщението идва от властите в страната и е цитирано от световните агенции.

Прабхакаран ръководеше в продължение на 26 годиниборбата на сепаратистката организация „Тигри за освобождение на Тамил Илам".

В последния си бой Прабхакаран е бил блокиран заедно с около 200 свои бойци в североизточните части на страната. Тялото на лидера на тамилските тигри е открито в военен медицински автомобил.

По-рано бе съобщено, че правителствените части са убили и най-възрастния син на Велупилай Прабхакаран.

Освен Прабхакаран се съобщава, че са убити още тримаот ръководителите на организацията, между които и лидерът на политическото крило Баласингам Надесан.

С днешния ден армията на Шри Ланка празнува своята победа, след като в продължение на няколко седмици води ожесточена престрелка с тамилските тигри.

По мнението на анализаторите, днешната победа може и да означава първата крачка към край на война, която продължава вече 26 години.
Според съобщенията на държавната телевизия конфликтната територия на североизтока вече е под контрола на правителствените войски.

Посредникът в преговорите между сепаратистите и правителството норвежкият политик Ерик Солхейм съобщи вече, че представители на тигрите са готови да се предадат на международни представители.

В момента все още е актуален въпросът за големия брой жертви сред мирното население, което стана заложник на военните действия.
Очаква се външните министри на ЕС да приемат инициатива за провеждане на независимо разследване от страна на международната общност.

Според информация от страна на тамилските тигри само в последните седмици в региона са загинали повече от 3 000 мирни жители, а 25 хиляди са тежко ранени.
Съвсем различни са цифрите, потвърдени от правителството на Шри Ланка.

Само през последните три дни 50 000 са напуснали домовете си, за да избягат от военните действия.
От 1970 година, когато тамилските тигри започнаха да действат, са загинали най-малко 70 000 души.