Лидерът на „Независими гърци" Панос Каменос се обяви за създаването на широк фронт от политически сили, които да се противопоставят на сключения с ЕС-МВФ Меморандум за икономическа помощ за Гърция.

По време на среща на парламентарната група той призова депутатите от „Нова Демокрация" и Пасок да накарат техните лидери Антонис Самарас и Евангелос Венизелос да оттеглят подписите си от документа с ЕС-МВФ.

Очаква се около 17 часа днес Панос Каменос да се срещне с лидера на Сириза Алексис Ципрас в парламента. Преди изборите двете партии не изключваха възможността за съвместно управление, въпреки че единственото нещо, което ги обединява е политиката срещу Меморандума, съобщи GRReporter.

По-рано днес Алекси Ципрас изпрати писмо до Брюксел. В него той кани президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу, президентът на ЕС Херман ван Ромпой и президентът на ЕЦБ Марио Драги да приемат новия план за Гърция, базиран на развитието, откриването на работни места и социална защита.

Според източници Ципрас е обявил, че приетите задължения от предишното гръцко правителство вече не са валидни, откакто гръцките избиратели са се обявили срещу тяхната политика.

Той е подчертал, че партиите („Нова Демокрация" и Пасок), които подписаха международната програма в момента представляват 33% от гръцките граждани.

Припомняме, че Ципрас се опитва да сформира коалиционно правителство, тъй като първата партия "Нова Демокрация" не успя да състави такова в понеделник.