Лидерът на БСП Михаил Миков предложи парламентът да се обедини около обща позиция, която министър-председателят Борисов да има предвид при предстоящото си посещение в Брюксел.

"Ние казахме, че няма да се връщаме назад, но се върнахме към едно превишаване на права от предишния премиер", коментира Миков по време на дебата в НС за "Южен поток" и допълни, че от писмото, което Борисов прочете, става ясно, че върху предишния премиер Орешарски има упражнен натиск за спиране на "Южен поток" от страна на Барозу.

ЕК говори за "сериозното естество на потенциално нарушение на законодателството". Миков обаче отчита, че днес е сторено много, за да се реализира този проект и повечето български граждани го подкрепят.

Според социалиста украинската радост и радостта на други държави след съобщеното от Владимир Путин трябва да ни говори, че парламентът и държавата трябва да се обединят около обща позиция, която да защитават.

Дори проектът да не бъде реализиран, Миков обясни пред колегите си, че пак ще ни доставят руски газ, само че турци и гърци. "Това поколенията няма да ни го простят", прогнозира Миков, поради което призова парламентът да потърси възможност за обединяване около декларация, която председателят на парламента да предложи.

В документа трябва да се изиска от Брюксел и Москва равноправно и справедливо отношение към България и към всички останали, губещи от прекратяването на Южен поток - Словения, Австрия, Сърбия, Унгария.