танкНай-малко 15 сирийски танка са навлезли през тази нощ в район, разположен в близост до границата с Ливан, предаде „ройтерс" като се позова на правозащитници, които поддържат контакт с местните хора.

Бронираните машини са били разположени в района на селището Арида, в близост до граничния пункт „Джиср ал-Комар". Жители на селищата от ливанската страна на границата потвърдиха, че са чули изстрели през нощта.

В събота войници окупираха граничният град Тел Келах, след като и в него избухнаха протести срещу авторитарното управление на президента Башар ал-Асад. Седем души загинаха при обстрела на града в неделя, а снайперист уби още един днес. Десетки семейства избягаха от танковете в Ливан, а общият брой на жертвите в региона е 12.

Тел Келах е град-призрак. Няма лекари, аптеките не работят, има снайперисти на покрива на болницата. Прекъснати са водоподаването, телефоните и електричеството", каза пред „Ройтерс" местен жител, който разполага със сателитен телефон.

Ливанската армия съобщи, че е разположила подкрепления по границата, за да предотврати навлизане както на правителствените войски, така и на организирани опозиционни групи на своя територия.

Сирийските сили за сигурност се опитват да потушат недоволството срещу президента Асад от два месеца. През последните седмици тактиката, която използват, е да съсредоточат голямо количество войници и полицаи и с тежко въоръжение и масови арести да въдворят ред, преди да се преместят другаде. Военното присъствие във всички по-големи градове е засилено.

Според властите, насилието е резултат от действията на ислямисти. Официалните данни са, че 120 войници и полицаи са били убити при сблъсъците. Правозащитници твърдят, че разполагат с доказуеми данни за 700 убити цивилни. Чуждестранните медии практически не могат да работят в Сирия и така доказването на твърденията на двете страни е много трудно.

Самият президент Асад комбинира реформи и репресии, за да се задържи на власт, като, обаче, това не намалява международния натиск върху Дамаск. На страната бяха наложени и санкции заради размириците.