Филмът на Иван Ничев „Българска рапсодия" е българското предложение за „Оскар" за чуждоезиков филм, съобщиха от Националния филмов център.

Изборът е на НФЦ, в ролята му на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 87-ите награди "Оскар" за чуждоезичен филм на Американската филмова академия.

Това е последният филм от трилогията на режисьора Иван Ничев, („Пътуване към Йерусалим", 2003 и „След края на света", 1999), посветена на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Филмът е копродукция на "Синепаз" - Нисим Леви, „Юнайтед Кинг филмс" - Моше Едри, Леон Едри и Шаул Шърцер, „Синисима", „Синема проджект - Фондация Рабинович" и е подкрепен от Националния Филмов Център, Българска Национална Телевизия, Ню Бояна филм студиос. Разпространител в България е „A плюс филм", филмът стартира по екраните от 19 септември.

Сценарият за лентата е на Юрий Дачев, Татяна Гранитова, Иван Ничев, Жан Пиер Магро.

Сред изпълнителите на ролите са Мони Мошонов, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Алекс Ански, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Елиза Токева, Васил Михайлов, Стоян Алексиев, Ернестина Шинова.