Ваучерите за гориво, които фермерите получават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), се оказват безполезни, съобщава Нова ТВ.

Причината е, че повечето бензиностанции не работят с тях, оплакват се фермери.

Бензиностанциите отказват да работят с подобни ваучери, тъй като се страхуват, че някой може да плати с фалшив. Търговците на гориво обаче няма как да разберат дали ваучерът е истински или не, преди да го отчетат пред митниците, когато в случай на недобросъвестен клиент, загубата ще е за тяхна сметка.

Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация се оплака, че нито фалшификатора, нито държавата, която е въвела механизма с ваучерите, понасят своята отговорност. Всички тежести, по думите му, остават за петролните търговци, които са приели ваучерите.

Независимо обаче дали ваучерите са фалшиви или не, лицензираните бензиностанции могат да откажат да ги приемат за платежно средство, обясняват от МЗХ.

В същото време от агроведомството отчитат милиони, раздадени за гориво в помощ на земеделците, за които тези ваучери остават неизползваеми.