Египетската армия съобщи в телевизионно изявление, че дава на президента Мохамед Морси 48 часа, за да направи необходимите отстъпки или тя ще предложи мерките за излизането от сегашната ситуация, предадоха световните информационни агенции.

Причина за това бе народното недоволство срещу управляващите, което, според военните трябва да бъде чуто.

Продължават многохилядните демонстрации срещу Морси и "Мюсюлманско братство". Те се засилиха още повече около 30 юни - годишнината от изборането на ислямиста Морси за държавен глава. В неделя при протестите загинаха десетки.

Протестиращите посрещнаха с одобрение казаното от армията, докато от "Мюсюлманско братство" заявиха, че "времето на военните преврати е отминало".

Военните отрекоха да имат намерение за преврат и настояха, че единственото, което искат е доброто на египетския народ.

Президентът обаче отхвърли ултиматума. От пресцентъра на държавния глава са заявили, че той ще действа по своя план за помирение.

Някои от министрите му обаче хвърлиха оставки веднага след обявлението на армията и въпреки че те не бяха приети са категорични в решението си да се оттеглят.

По-рано противници на президента на Египет Мохамед Морси призоваха държавния глава да се оттегли от властта до вторник, в противен случай ще има акт на гражданско неподчинение.

Даваме на президента Морси срок до 17 часа вторник, 2 юли, да напусне поста и да позволи на държавните учреждения да подготвят страната за предсрочни президентски избори", отбелязва се в съобщение на египетската опозиционна група „Тамарод".

Протестиращи щурмуваха национални офиси на „Мюсюлмански братя" в столицата Кайро.