Министерство на здравеопазването ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците.

Решението е взето след среща на министъра на здравеопазването Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници.

Припомняме, в декларация лекарите от Асоциацията на работещите в болничната помощ предупредиха, че с изпълнението на Наредба 49 ще се прекрати дейността на поне 50 болници. 
Тя въвежда изискване за минимален брой легла - 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни.

На тези правила не отговарят 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани. Първоначалният срок за изпълнение на наредбата беше 31 октомври.

Именно заради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година.

Министерство на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците, съобщават от здравното ведомство.

Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в рамките на следващите дни.

Здравният министър увери, че целта на неговото ведомство е да направи всичко възможно, за да осигури условия за по-доброто им функциониране и да гарантира качество на медицинските услуги. Министерство на здравеопазването ще продължи да търси активно диалог със специалистите и да намира най-верните решения за развитието на здравната система.

Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня.
Министерството ще работи и за извеждането на дейности от болничната в извънболничната помощ в пакета, който финансира здравната каса, както и промяна в начина на финансиране на болничната помощ.