С над половин милион лева бе орязан бюджета на МБАЛ „Дева Мария", съобщават от болничното заведение. Днес е било връчено новото приложение, в което бюджетът на болницата е намален с 560 144 лв.

Причината за това в решението от 25 май 2015 г. на Надзорният съвет на Национална здравноосигурителна каса, който взе решение клиничните пътеки и процедури за раждане и новородени да бъдат извадени от общите бюджети на лечебните заведения, извършващи тази дейност. Самият факт, че на болниците са налага лимитиран бюджет, който не може да бъде надхвърлен, сам по себе си е незаконен и ограничаващ правата на хората за свободен достъп и избор на лечебно заведение.

Дори и със старите, по-високи стойности на отпуснатия бюджет, сумите се изчерпваха до 20- 25 число на месеца, като болницата работи за своя сметка през последните дни на всеки месец. Само за месец май МБАЛ "Дева Мария" ще отчете загуби в размер на над 50 000 лв. за изработена надлимитна дейност.

С изваждането на родилната помощ от утвърдените бюджетни стойности на болниците се прави крачка напред и това би довело до по-балансирано разпределение на средства между останалите дейности,заявяват от болницата.

Добрите идеи остават само в заглавията на новините, за съжаление не и в съдържанието. Оказва се, че клиничните пътеки за раждане и тези за новородени няма да бъдат лимитирани и ще се отчитат без проблем, но това няма да остане неотразено в бюджетите на болниците, които Касата в този случай намалява.

Всъщност става така, че  парите се изваждат от единия джоб и се прибират обратно в другия. С тези действия се задълбочава кризата в здравеопазването, като в крайна сметка ще се стигне до финансов колапс в повечето лечебни заведения.

След като стана ясно, че бюджетът на МБАЛ „Дева Мария" ще бъде намален, прокуристът на болницата е изпратил писмо, както до НС на НЗОК, така и до директора на Националната каса, министъра на здравеопазването и лекарския съюз, изказвайки възмущение и недоумение  за това, което се случва в здравната система.