Софийски градски съд освободи от ареста и определи мярка за неотклонение парична гаранция за братята Павел и Веселин Ермалаеви. Сумата е по 2000 хил. лева за всеки един от тях.

Двамата братя са обвинени по член 333 от Наказателния кодекс, а именно че в съучастие са поставили взривно устройство пред централата на РЗС на булевард „Дондуков".

Представител на държавното обвинение обясни, че двама свидетели очевидци са видели как бързо тичащ мъж със странно за сезона облекло - яке и качулка - е поставил пакет пред централата на партията, избягал е, след което е последвал взрив.

Свидетелите дали подробно описание на дрехите и външния вид на мъжа, поставил бомбата и посочили, че той е с тежко телосложение и с височина 170-180 см.

Взети са отливки от ръцете , пръстите и панталоните на Веселин, при което е открито наличие на тротил. Това вещество е една от трите съставки, използвани за изготвянето на взривното устройство. По дрехите на Павел също са открити остатъци от тротил.

Представителят на държавното обвинение представи справка, от което стана ясно, че Павел е криминално проявен, а Веселин е с висящо производство.

Прокурорът по делото, изтъкна, че престъплението е тежко умишлено и за него законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода. Освен това, престъплението е изключително опасно, тъй като взривът е станал в центъра на столицата, където дори и в малките часове на денонощието минават хора.

Адвокатът на Павел и Веселин каза, че при разпитите на очевидците те са посочили, че качулката на извършителят е била силно пристегната и заради това се е виждала много малка част от лицето му. Въпреки това свидетелите забелязали, че човекът, оставил бомбата, е бил със специфичен голям орлов нос.

Адвокатът подчерта, че не е тайна, че двамата братя са запалени фенове на футболния отбор „Левски" и обясни наличието на тротил по дрехите им с факта, че може да има остатъци от запалителни вещества като бомбички, използвани на някой от мачовете. Освен това, той посочи, че по дрехите им са намерени остатъци само от едно от трите вещества, използвани за направата на бомбата.
Защитникът подчерта, че не е доказано, че двамата са действали в съучастие и допълни, че свидетелите са видели само един човек поставил бомбата.

Адвокатът на братя Ермалаеви, изтъкна, че те доброволно са се подложили на детектора на лъжата, но протоколът от този разпит не е приложен към материалите по делото. По думите на защитника двамата братя няма да се укрият, тъй като имат постоянен адрес и са се явявали за съдействие на разследващите органи.

Веселин заяви пред съда, че няма никаква представа какво представлява това нещо, с което са били взривени офисите на ДСБ и РЗС. Той помоли съда да бъде освободен.

Брат му Павел разказа, че по време на разпита с детектор на лъжата, разследващите постоянно са го питали за взрива в офиса на ДСБ в квартал „Св. Троица". Той обясни, че чува от прокуратурата, че е обвинен за взрива пред централата на РЗС. „Аз не знам какво става", призна Павел Ермалаев и допълни, че когато са били взривени двете сгради, той е бил на рожден ден на свой приятел.

Съдът прецени, че доказателствата срещу двамата братя са малко и не са категорични, но на този етап могат да обосноват предположение, че Ермалаеви имат връзка с взрива пред РЗС.

Съдът посочи, че няма опасност двамата да се укрият или да извършат друго престъпление, но допълни, че освен всичко останало, в дома на Веселин е намерено наркотично вещество - кокаин 0,32 гр.

Решението на Софийски градски съд може да се обжалва или протестира в законовия 3 дневен срок пред Софийския Апелативен съд.

В залата и в Съдебната палата дойдоха близо 20 сини ултраси от "София Запад", приятели на братя Ермалаеви. Когато вкарваха и извеждаха обвиняемите, те викаха: „Невинни сте! С вас сме! Натопиха ви!".

Едно от момчетата, Симеон Андонов, обясни пред журналистите, че двамата братя са удобни и лесно са били натопени, тъй като са сираци и ултраси от фракцията на Левски.