Египетските власти се съгласиха да приемат помощ от ФРБ за разследването на причините за падането на самолета А321 на руската компания „Когалимавия" над Синайския полуостров.

"Ние получихме от американците предложение да участват в разследването на следствената група. Ние веднага одобрихме предложението", заяви министърът на външните работи на Египет Самех Шукри в интервю за телевизионния канал CCN.

По думите на Шукри една от причините, за да се съгласят веднага, е това, че американската компания Pratt & Whitney е производителят на двигателите, които се използват за самолетите Airbus.

По-рано представителят на ФБР Джош Кемпбел съобщи, че Федералното бюро е предложило както на Египет, така и на Русия помощта на техни криминалисти при разследване на катастрофата на А321. Тогава американските медии съобщиха, че и двете правителства са отказали помощ.

Паралелно с това на 8 ноември New York Times съобщи, че ФБР се е съгласило да окаже помощ в разследването след молба, постъпила от Москва по линия на спецслужбите. Официално тази информация обаче не бе потвърдена.

Египетското правителство започва собствено разследване, което включва версията, че причината за катастрофата е заложено взривно устройство.

Лайнерът А321 излетя на 31 октомври от египетския курорт „Шар мел-Шейх" за Санкт Петербург и падна скоро след излитането си в северната част на Синайския полуостров. Всички 224 пътници и екипаж на борда загинаха, всички жертви са руски граждани.

До момента на падането екипажът на самолета не е съобщил за проблеми с управлението, а и черните кутии на самолета не са записали нищо. На тях обаче се чува необичаен шум, който експертите коментираха като взрив.

След катастрофата групировка, действаща на Синайския полуостров и близка до „Ислямска държава" съобщи, че поема отговорност за катастрофата. Доказателства за това обаче не бяха представени.