Софийски градски съд призна за виновни и тримата подсъдими за убийството на бившия футболист Боби Райнов.
Трайко Филипов, Здравко Симеонов и Траян Георгиев получиха по 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

На първа инстанция градските съдии ги определиха като виновници в съучастие и съизвършителство на умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

От четенето на присъдата стана ясно, че Райнов се е мъчил 15 минути, докато настъпи смъртта.
Припомняме, на 04. 07. 2010 г. Боби Райнов бе убит в меле между него и десетки цигани, след като бе повикан на помощ от приятел, който имал проблеми със съседите си от ромски произход. Според съда Райнов е починал от множество травми в областта на главата, бил е бит с винкел и дървени пръти.

Освен затвор, подсъдимите са осъдени да заплатят още разноските по делото, както и разходите по досъдебното производство - общо по 1046 лева за първото и по 3181 лева за второто от всеки.

Стана ясно, че двама съдии от съдебния състав са подписали присъдата с особено мнение за нейното съдържание.

Трайко Филипов остава с 1000 лева гаранция до влизане в сила на присъда. За Здравко Симеонов сумата е 2000 лева, а Трайко Георгиев е с мярка за неотклонение подписка. И на тримата е забранено да напускат границите на страната.
Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд, като вероятно и двете страни ще обжалват размера на наложеното наказание.

Веднага след прочитането на присъдата осъденият Траян Филипов обяви пред медиите, че и тримата са невинни и не са участвали в кървавото меле. Убеден съм, че сме невинни, в какво ни съдят, че отиваме на българин да помагаме, поиска да знае той.

Истинският убиец се е самоубил в затвора - това е тезата на тримата цигани.
Припомняме, първоначално по делото имаше и четвърти подсъдим - Славчо Димитров, който обаче се обеси в килията си. Още в хода на делото тримата подсъдими се опитаха да натопят него за единствения физически извършител на убийството.

Бащата на Боби, Драгомир Райнов, пък сподели, че Славчо Димитров е искал да се срещне с него в затвора и да поговорят, защото имал да каже нещо на семейството на Райнов.
Опечаленият родител така и не разбрал за какво е ставало въпрос, тъй като, афектиран от смъртта на сина си, не е отишъл на среща с Димитров, а той после се самоубил.

Драгомир призна, че е доволен от присъдите, тъй като и прокурорът по делото е поискал наказание в такъв размер. Той обаче поясни, че се е надявал на максимално наказание - доживотна присъда.
Доволен съм от работата на съдебния състав и на прокуратурата, обяви той, като допълни, че е имал предявен граждански иск за обезщетение.

Бащата заяви, че днес е на успокоителни, за да може да понесе детайлите за мъчителната смърт на сина си.
Между възмездие и справедливост за убийците на Боби той обяви, че предпочита справедливост, защото възмездието ще дойде от по-висша инстанция - Бог.

Припомняме, че на 4 юли 2010 г., на границата между столичните квартали „Факултета" и „Овча купел" тълпа от 50-ина цигани, въоръжени с брадви, колове и вили, нападна трима българи в двора на къщата им и закла 25-годишния Боби Райнов.

Първоначално полицията задържа 29-годишния Славчо Димитров, който впоследствие се обеси. Едва по-късно прокуратурата нарочи трима души за отговорни за смъртта на Боби - се появиха и нови трима заподозрени като съучастници - Траян Георгиев (21 г.), Трайко Филипов (41 г.) и Здравко Симеонов (32 г.).

Всичките те са криминално проявени с дълги досиета в районното - предимно за кражби, грабеж и за нанасяне на телесни повреди. Припомняме, че скоро след убийството те бяха освободени под домашен арест поради липса на доказателства.