,

С четири часа закъсня церемонията по погребението на лидера на КНДР Ким Чен Ир. Причината не е известна, но е вероятно заради падналия в Пхенян обилен сняг, съобщават южнокорейските медии.

Припомняме, едноличният лидер на Северна Корея почина от инфаркт на 17 декември, на 69-годишна възраст.
Балсамираното тяло на Ким Чен Ир ще бъде положено в стъклен саркофаг, редом с това на баща му Ким Ир Сен, в бившия президентски дворец Кимсусан.

Централният севернокорейски вестник "Нодон синмун" определя като най-важното  наследство на починалия лидер създаването на собствено ядрено оръжие, с което бяха  проведени изпитания през 2006 г. и 2009 г.

Заедно с тялото на Ким Чен Ир в гробницата ще бъдат разположени неговият автомобил, вагон от специалния му влак, работното му бюро.  
За балсамирането му са били поканени специалисти от Русия.

На погребалната церемония не са поканени чуждестранни делегации.

Последното прощаване на севернокорейците с лидера беше предавано пряко по националната телевизия и радио в Пхенян.

Кортеж от черни мерцедеси придружава лимузината, върху която е положен ковчегът с тялото на Ким Чен Ир. Процесията се движеше бавно по площада около бившия президентски дворец Кимсусан, където се е събрало огромно множество от плачещи севернокорейци, които се сбогуват с любимия вожд.

Десетки хиляди войници с наведени глави бяха показани на кадрите, докато кола с гигантския портрет на Ким Чен Ир бавно премина по улиците, следван от лимузина с венци и тази с ковчега.

До нея - отпред вдясно - пеша вървеше синът Ким Чен Ун, положил лявата си ръка върху лимузината, а с дясната отдава военна чест. Зад него се движеше чичото на Ким Чен Ун - заместник-председател на Комитета по отбрана на КНДР Чханг Сунг-тхек, секретарят на ЦК на Работническата партия на Корея Ким Ги Нам, председателят на Върховното народно събрание.

От лявата страна на лимузината вървяха председателят на обединения комитет на началник-щабовете на Корейската армия Лий Йонг Хо, министърът на отбраната Ким Йонг Чун.

Очаква се в четвъртък сутринта на площад Ким Ир Сен да се събере митинг от 100 хиляди души, които ще положат клетва за вярност пред приемника на властта - синът Ким Чен Ун.

За момента той формално е заместник председател на на държавния комитет по отбрана, но централния печат в Пхенян вече го назова лидер и ръководител на държавата, армията и партията.

Предаването на властта в Северна Корея по наследство от баща на син е свързана не само с опитите да не се допусне разваляне на режима, но и с конфуцианската традиция, поддържана столетия наред.