Новото испанско правителство ще предприеме мерки за съкращаване на бюджетния дефицит на страната в размер на 16.5 млрд.евро за 2012г. и ще проведе нови реформи за намаляване на високата безработица (която сега е близо до 23%) през първото тримесечие на следващата година.

Това заяви новоизбраният премиер на Испания Мариано Рахой.

Рахой каза, че задълбочените реформи и изчистване на боледуващия банков сектор, включващи нова вълна от сливания и поглъщания на испански банки също ще бъде приоритет на новото правителство на страната. Той очаква преструктурирането на банковия сектор в Испания да завърши през първата половина на 2011г.

Новият премиер на Испания каза, че доказателствата сочат, че икономиката ще се свие (ще отбележи спад) през четвъртото тримесечие на 2011г. и с оглед на това, заложените цели за дефицита за настоящата година може да бъдат надхвърлени (по-голям от очакванията бюджетен дефицит). Според него, държавният дълг на Испания може да достигне 69% от БВП през настоящата година, съобщи Money.bg.

Рахой все още трябва официално да бъде одобрен за новия премиер на Испания от краля на страната, като официалната церемония ще бъде проведена в сряда. Той планира да проведе първото заседание на новия кабинет в петък, като очаква новият извънреден бюджет за 2012г. да бъде официално представен на 30 декември 2011г.