Адвокати излизат на протест. Облечени в тоги и с червени лентички на реверите ще демонстрират пред Съдебната палата в подкрепа на промените в Закона за адвокатурата.

Йордан Цветанов, заместник председател на Висшия адвокатски съвет, защити в студиото на БНТ, предлаганите от тях законови промени, като обвини критиците, че не са запознати с предлаганите промени и не познават в детайли нормативите.

На практика според Цветанов адвокатурата не иска да й се разширяват правомощията, а да се детайлизират, за да могат дейстрително адвокатите да защитават интересите на гражданите. Адвокатите в момента в България са като "и сам войнът е войн" в защита на интересите на клиента си срещу държавната администрация, посочи Цветанов.

Промените в Закона за адвокатурата са изключително необходими, смята и адвокат Владислав Янев, цитиран от БНР. Критиките касаят една изключително малка част, която е с незначително обществено съдържание и стойност. Основните промени са пряко свързани с необходимостта обществото да бъде демократизирано и европеизирано.

Според него хора, които са "привърженици на сивата икономика и на беззаконието" и желаят запазване на статуквото, са против готвените промени. Законопроектът е дело на 12 500 български адвокати, които трезво са осмислили ситуацията, допълни юристът.

Основно искане на адвокатите е да участват заедно с нотариусите при сделки с недвижими имоти. Янев обясни, че единственото, което предлагат да бъде променено, е, когато нотариусите извършват сделки с недвижими имоти, които касаят много сериозно правата и законните интереси на българските граждани, за да се пресекат системните злоупотреби, да участва в сделката и нотариус, и адвокат. "Това касае нотариални актове за покупко-продажби, замени, договори за издръжка и гледане, сключване на извънсъдебни споразумения за делби и завещания", посочи адвокатът.

Ако бъдат приети предлаганите промени, адвокатите ще имат право да правят заверки на някои документи, които нямат нужда от вписване. Такива правомощия в момента имат селските кметове, а не всички от тях имат висше образование, сподели Янев и подчерта, че това е изключително малка част от обема работа на нотариусите. Според юриста няма основание за оттегляне или промяна на нито една част от внесения законопроект.

Отличителни знаци на протест по решение на Висшия адвокатски съвет ще носят защитниците в цялата страна, става ясно от електронните страници на гилдията.

Събитието ще се проведе днес - именно в Деня на Конституцията. На 16 април отбелязваме Деня на българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители. На този ден през 1879 г. е приета Търновската конституция. До момента България има 4 Конституции.

Срещу промените в Закона за адвокатурата се обявиха счетоводители, нотариуси и консултанти. Мотивът им е, че с измененията в закона се изземват голяма част от техните дейности и се създава адвокатски монопол върху бизнес и консултантските услуги.