Верните на режима на либийския лидер Муамар Кадафи продължават да стрелят по въстаналите срещу него.

По последни данни силите на Кадафи са открили огън по контролирания от бунтовниците град Мисрата. БиБиСи съобщава, че най-малко деветима души са загинали.

Ройтерс цитира източник от въстаналите срещу либийския лидер, според когото верните на Кадафи използват живи щитове от градове, в близост до Мисрата.

По думите му голям брой хора са извеждани насилствено от домовете си от близките селища, след което са били вкарвани в Мисрата. Те са били принуждавани да носят снимки на Кадафи, както и да скандират възгласи в негова защита. Става въпрос предимно за възрастни хора и деца, посочи източникът. Те ги използват, защото знаят, че няма да стреляме по старци и деца, добави той.

Агенцията обаче отбелязва, че тази информация не може да бъде проверена и че засега няма коментар от страна на либийските официални власти.

Същевременно ИТАР-ТАСС съобщи, че войските на Кадафи са се оттеглили на 100 километра от бунтовническия бастион град Бенгази. Те са отблъснали опит на бунтовниците за контранастъпление, твърди руската агенция, като уточнява, че силите на полковника са се изтеглили към град Адждабия, южно от Бенгази.

Припомняме, тази сутрин бяха нанесени удари по либийски танкове и бронетранспортьори. Британското министерство на отбраната съобщи за поразени ключови центрове на либийската система за противовъздушна отбрана. Ударени са и военни обекти около Триполи, Мисрата и Сирт.