И заместник-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов се присъедини към критиките за проекта на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", който от няколко дни „тресе" общественото пространство и предизвиква противоречиви мнения.

Вторият в ГЕРБ коментира, че не приема в кратък мандат на едно правителство, каквото е служебното, да се излиза с такъв важен стратегически документ, съобщава БТА. По думите му в сектора за сигурност винаги трябва да се търси политически консенсус, като съобразяването с евроатлантическите партньори трябва да е на първо място.

Припомняме, че преди три дни документът се появи на сайта на Министерството на отбраната и предизвика остри реакции, след като в него се забелязва „военнолюбива" линия спрямо Русия. Появиха се информации, че Министерството на отбраната възнамерява да купува и ракети с по-голям обсег на действие и че това е записано в проекта „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана".

Ден след това  документът „Визия 2020" беше замразен от премиера Георги Близнашки заради несъгласието му с някои оценки за заплаха от Русия. С този документ в официалната му версия се очаква държавният глава Росен Плевнелиев да се яви на срещата на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

Цветанов изтъкна още, че очаква от политическите си противници „мръсна" предизборна кампания. Според него от ГЕРБ предричат, че опонентите им ще се придържат към "традиционния си начин на работа" - компромати, дискредитиране на опонента и бягане от политически смислен дебат.

Дясната ръка на Бойко Борисов призова българските граждани масово да гласуват на предсрочния парламентарен вот на 5 октомври, за да  може високата избирателна активност да осигури реална представителност на онези, които ще влязат в 43-тото Народно събрание. Цветанов подчерта за пореден път, че ГЕРБ се стреми към мнозинство от над 120 народни представители, за да може да сформират правителство в дясно-център.