Актуална за МЗХ остава темата със заболяването „син език", което все още върлува по овцете в страната. Към вчерашната дата грубо 6 500 са загиналите овце, обяви Костов. Държавата и институциите й към момента на възникване на заразата реагираха мудно, бяха пропуснати срокове не за спиране, но за ограничаване на болестта, посочи той.

Болестта все още върви нагоре. Добрата новина е, че там, където има болни животни в стадата, броят на преодолелите болестта нараства, поясни още той. По думите му остава неясно защо съобщението за болестта в Гърция се е появило официално на 15 май, а у нас е констатирано чак на 30 юни. Имаме период от 45 дена, в които не си спомням да са коментирани бързи мерки за възпиране, възмути се заместник-министърът. По думите му към днешната дата има само 7 чисти области, в които животните могат да се ползват за износ и търговия.

Стана ясно, че и в Румъния вече върлува болестта, вероятно ние сме източникът на заразата. Тя трудно може да бъде спряна, подчерта Костов.

Той съобщи, че предстои Министерски съвет да гласува 1,8 милиона лева допълнително за дейности, свързани с борбата със „син език". В бюджета на Българската агенция по безопасността на храните обаче се отваряла огромна дупка от почти 19 милиона лева. Тези задължения  е трудно да се изпълнят и от следващото правителство, част от тях ще се прехвърлят за  следващата година, предупреди Костов.

Въпросната сума е съставена и от неразплатени от държавата стари задължения. По негови данни вече има заразени и диви животни - близо 80 муфлона, както и единични случаи на болни елени. Специалистите обаче не били притеснени от това, тъй като действало прочистващо в популации, които са превишени.

Стана ясно още, че цялото служебно  правителство е поело ангажимент пред кмета на Мизия да се осигурят достатъчно дърва за огрев през зимния сезон безплатно, като стойността ще се поеме от бюджета на държавните горски предприятия.

Това ще се случи както в Мизия, така и в околните пострадали села. Това обяви на пресконференция служебният заместник-министър на земеделието и храните Георги Костов.

МЗХ се заема активно и със сигналите за незаконен дърводобив в Ботевград. Почват проверки, които ще се извършват върху вече проведените такива. Стана ясно, че ведомството не вярва на достоверността на предишните проверки. Не искаме да избутваме търговците от пазара, но искаме те да осигурят спазването на закона, изтъкна Костов.

Ползването на земеделски земи от Държавния поземлен фонд също е топ тема за служебния министър и заместниците му. За миналата година са отдадени 204 хиляди декара, от тях държавата получила приход  малко над 37 милиона лева. 203 хиляди декара пък са уговорените досега за 2014 г., очакват се малко под 37 милиона лева приход. Близо 600 хиляди лева по-малко са прогнозните приходи в сравнение с миналата година.

Останалите свободни земи, които грубо са над 350 хиляди декара, трябва да бъдат използвани така, че да носят приходи, нужни са законодателни промени, уверен е Костов. Според него голяма част от тях се ползват неправомерно, като някои нарушители са заловени и с наложени глоби. Нужна е помощта на областните дирекции, да има нормативни промени, за да не остават неуловени закононарушители, настоява заместник-министърът.

Той не пропусна да коментира и кадровите дейности в МЗХ за последната една година. По думите му за периода 29.05.2013 - 06.08.2014 г. освободените служители на ведомството, без тези в Държавен фонд „Земеделие", са 1633, а новоназначените са 1423. Ние сме направили само 5-6 промени и то с джентълменско подаване на оставки, подчерта Костов.