Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси заяви, че Вашингтон трябва да разгледа възможността за предоставяне на оръжие на украинските сили в борбата им срещу проруските сепаратисти, съобщават световни агенции.

Демпси заяви по време на изслушване в сенатската комисия по отбрана, че проруските сепаратисти заплашват мира в Европа и потенциално могат да разединят НАТО.

„Смятам, че трябва наистина да обсъдим доставяне на оръжие и това може да бъде в контекста на НАТО, защото единствената задача на Путин е да разцепи НАТО", предупреди генералът.

Припомняме, шефът на НАТО Йенст Столтенберг заяви няколко пъти, че решението за доставяне на оръжие за Украйна ще бъде вземано от самите държави, а не в рамките на НАТО.

САЩ вече доставиха несмъртоносно военно оборудване на Украйна за 100 милиона долара.

Обаче експерти задават въпроса дали предоставянето на модерно оръжие на Киев ще принуди Кремъл да преоценки политическите си цели в Украйна.

Русия няма да се откаже от Украйна, защото защитава стратегическите си интереси в Украйна", каза Александър Королев, преподавател в университет в Сингапур.

Дори ако цената на конфликта е много висока за Русия, Русия ще я плати, добави той.