Красноярският художник Василий Слонов призова чиновниците, властимащите и бизнеса да повишат културата на подкупи и създаде специален плик "за подкрепа". Със силата на изкуството той реши да превърне подкупа в художествена акция и да я изведе в областта на правото.

Съвременният художник от Красноярск, автор на серия Welcome Sochi-2014, посветена на зимната Олимпиада в Русия, направи плик за подкупи. "Приятели, нека живеем красиво! Дайте да повишим културата на подкупите!", писа той на страницата си във Фейсбук, анонсирайки "специалните пликове за подкупи".

Приканвам за сътрудничество чиновниците, представителите на властта, бизнеса и др. Предлагам да поставите вашите реклами на пликовете".

По думите на Слонов, идеята за пликовете се е появила отдавна и е част от голям проект. "Същността на проекта е в това, че с вълшебната сила на изкуството обикновения подкуп се превръща в художествена акция и може да бъде отнесена на полето на правото, зони на престъпление и едновременно се разширяват границите на изкуството", поясни художникът.

На плика е цитиран член от Наказателния кодекс на Руската федерация: "Получаването от длъжностни лица, от чуждестранни длъжностни лица също и от публични международни организации лично или чрез посредник на подкуп във вид на пари, ценни книжа, каквото и да е имущество за незаконно оказана му услуга от имуществен характер, представляващо каквото и да е действие или бездействие в полза на този, който дава подкупа или представител на такова лице, също и за покровителство се наказва минимум до един млн. рубли, максимум - затвор до 15 години и глоба - 70 пъти размера на получената сума".

Първото издание на пликовете, които се продават по 100 рубли вече е свършило. "Равнодушни не съм срещал", каза Слонов.