Външният министър Кристиан Вигенин даде отчет за работата си пред комисията за външна политика на НС. Той обяви, че като свой приоритет може да определи подготовката на България за поемане на ротационното председателство на Европейския съюз през 2018 година. Самият министър оглавява работната група по въпроса заедно с вицепремиера Зинаида Златанова.

Стана ясно, че скоро ще бъде предложен и план за действие и цялостен пакет мерки за активизиране на участието ни в различни регионални проекти. Работна група има и конкретно за отношенията ни с Македония.

От септември министерството ще почне да работи с нова структура, обеща още Вигенин. Той допълни, че ще бъдат внесени и предложения за корекции в закона за дипломатите. На финална фаза е подготовката на Етичен кодекс за служителите в дипломатически мисии, което до момента не е било на дневен ред.

Енергетиката има и силно външнополитическо влияние и затова е важна работата ни с НПО-тата в сектора, както и със съответното министерство, заяви Вигенин като не пропусна да вметне, че в тази област предишните министри на неговия стол не са работили. Закон за преводаческата дейност и легализацията също ще залегне в бъдещите действия на МВнР.

Вигенин съобщи, че е съгласен бъдещите родни посланици да преминават изслушване в комисията преди да бъдат назначени в някоя държава. Външният министър уточни, че е съгласен и при желание от страна на народните представители през подобна "очна
ставка" да преминават и вече функциониращи посланици.

Дипломат номер едно се похвали, че е спрял от влизане в сила заповед на предшественика му Николай Младенов, която би оставила извън международния пазар на труда редица българи.

Министърът коментира и назначението на родни консули в чужбина. Той подчерта, че се старае да избягва политическите назначения. 65% от генералните консули в момента са политически назначения и това само показва как е работило предишното правителство,
обясни Вигенин.

Той обвини бившите управляващи и в това, че са свили бюджета за повереното му министерство с 1/3 , което затруднява работата му и в момента вече има 6% дефицит.

Предстои анализ как да се справи с положението. Полека-лека вървим към
разчистваме терена в положителна насока, побърза да успокои министърът.