Руски военни самолети са нанесли удари по контролираната от "Ислямска държава" военновъздушна база Табка в северната провинция Ракка, бастион на джихадистите, както и по райони в западната и източната част на страната.

Това съобщи базираната в Ливан телевизия "Ал Маядин", която се позовава на кореспондента си в Сирия.

Нападението срещу базата изглежда е първото срещу известна мишена на "Ислямска държава", отбелязва "Ройтерс". Джихадистите превзеха базата през август 2014 г. и убиха десетки пленени правителствени войници.

Руската авиация ударила също селски райони в провинция Дейр аз Зур, контролирана от "Ислямска държава", както и райони в западната провинция Хама.

Припомняме, според руснаците те от самото начало нанасят удари по цели на "Ислямска държава". Обаче според САЩ и умерената сирийска опозиция ударите на Москва са насочени към сирийската опозиция, която ЦРУ обучава.

По-рано през деня пък Москва информира, че е ударила щаб-квартирата на "Ислямска държава".

По-късно стана ясно, че извършеният от Русия анализ на данните след началото на въздушните удари в Сирия показвал, че руските самолети са ударили единствено мишени на "Ислямска държава". Това заяви представителят на руските Въздушно-космически сили Игор Климов.

"Нито един въздушен удар по гражданска инфраструктура, където може да има мирни жители, не е бил планиран и не е бил извършен", подчерта той.