Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кметицата на район „Централен" в Пловдив Райна Петрова, съобщава БГНЕС.

Припомняме, Петрова бе арестувана при акция на ДАНС миналата седмица. Срещу нея са повдигнати две обвинения за длъжностно престъпление и за търговия с влияние, свързани с доставки на храни за детски градини.

Съдът намери, че са налице всички основания за отстраняването на Петрова от длъжност. Тя е привлечена като обвиняема за умишлени престъпления от общ характер, извършени във връзка с работата й. Според съда има достатъчно основания да се счита, че служебното й положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. По време на днешното заседание е преценено, че продължаващото пребиваване на обвиняемата на местоработата й ще затрудни разследването. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

По обвиненията са събрани 18 тома доказателства и разпитани 50 свидетели. Всички те са под натиск да не бъдат уволнени, обясни окръжният прокурор Румен Попов. По двете обвинения, свързани с фирмите на Надежда Минчева, днес излязоха нови подробности. Минчева е задържана две седмици преди районната кметица и е обвинена в данъчни престъпления.

Петрова е получила 4000 лева за консултантски услуги срещу храни със съмнително качество и силно завишени цени. В документите на общината обаче тези услуги са записани като „рисувани чаши". Освен това е ясно, че срещу туристически ваучери за 10 000 лв., Петрова е посетила с дъщеря си Тайланд в края на миналата година.

Известната с тоалети в бонбонената гама Райна Петрова се яви днес в съда в костюм със цвят на праскова, придружена от адвоката си Красимир Елдъров. Тя отказа да коментира екскурзиите си, а за обвиненията каза, че разчита на правосъдието. В документите по делото се оказаха няколко запечатани листа от ДАНС, което наложи почивка от 20 минути, за да се запознае защитата, а и самият съдия, със съдържанието им. Внасянето на две папки с класифицирана информация доведе до гледането на делото при закрити врата.

Сигналите за некачествена храна в детските градини в района са поне от две години. Днес обаче ясно пролича напрежението сред персонала им. Нито един директор днес не  пожела да говори, като всички се позовават на качеството си на свидетели по делото. Те отговаряха уклончиво на въпроси за некачествени хранителни доставки. Най-конкретните думи изрече директорката на детска градина „Чучулига", която заяви: „Всеки си пази работата".