СДС сезира ЦИК срещу използването на името „Синята коалиция" от Иван Костов и Мартин Димитров.
В съобщение до медиите се уточнява, че ЦИK е сезирана за лъжите и манипулациите, довели до кражбата на идентичност и представителство на коалицията.

От СДС са против това, че „Синята коалиция" има право на членове на РИК и СИК, като в същото време четири от петте партии в Синята коалиция ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори като коалиция „Съюз на Демократичните Сили".

Това не спира лицата Димитров и Костов, в услуга на частния им дневен ред, да изземват със скрита измама това, което се полага на партиите в СК по закон, заявяват от СДС.

Те припомнят и хронологията. След като през 2009 година се създава „Синята коалиция", е решено тя да се представлява от председателите на СДС и ДСБ, Мартин Димитров и Иван Костов.
Според настоящото ръководство на СДС те „манипулативно я регистрират в ЦИК като физически лица, за да могат еднолично да се разпореждат с нея, без да дават отчет и да се съобразяват с волята на партиите в СК и избирателите, гласували за тях".

От „Раковски" 134 твърдят, че мнозинството от позициите на Синята коалиция не са синхронизирани с петте партии, които я съставляват, и са вземани еднолично от физическите лица Димитров и Костов, обсебили коалицията.

Заявява се също така, че след като Мартин Димитров е изключен от СДС, се опитва да оцелее политически, осребрявайки нелегитимното си представителство на Синята коалиция като физическо лице.