Президентът Росен Плевнелиев обвини управляващите в липса на предсказуемост и прогнозируемост при приемането на закони, определянето на данъци и такси.
Повод за обвинението е приетото почти "на тъмно" от бюджетната комисия въвеждане на 20% данък върху приходите на ВЕИ сектора.

Припомняме, при гласуване на второ четене на Бюджет 2014 в ресорната парламентарна комисия депутатите приеха на бързо предложението на "Атака" приходите на всички производители на енергия от възобновяеми енергийни източници да бъдат задължени да плащат такса в размер на 20 на сто.

След дебата в Боровец управляващите партии БСП и ДПС одобриха предложението, а финансовият министър го определи като възможност за допълнителни приходи в хазната на държавата.
Последната дума е в ръцете на народните представители, които утре имат задачата да разгледат и гласуват окончателно парите за следващата година.

Собственици на ВЕИ мощности и работещи в сектора обаче повече от час освиркваха днес прозорците на енергийния министър Драгомир Стойнев и заявиха категорично, че подобен данък ще убие бизнеса им, а от друга страна решението е противоконституционно.

"За пореден път в България се сблъскваме с един много сериозен проблем, който със сигурност не подкрепя инвестициите в България и не спомага за развитие на нацията", бе коментарът на държавния глава по темата.

В лицето на този проблем Плевнелиев откри липсата на предсказуемост или т.нар "прогнозируемост" в действията на политиците.

Росен Плевнелиев алармира за това, че никак не е добре за бизнес средата у нас да се променят през ден, през два и постоянно да се измислят нови и нови такси и данъци.

Държавният глава призова всички институции да си направят добре изводите и от това решение. "За да имаме икономическо развитие, ни трябват инвестиции, а инвестициите създават веднага работни места. За инвестиции обаче трябва да бъдем прогнозируеми", зави още Плевнелиев.

Все пак той ще изчака да види Бюджет 2014 в неговата цялост и приет от Народното събрание и едва тогава ще изрази окончателната си позиция.

Росен Плевнелиев обаче похвали управляващите за решението им да намалят партийните субсидии с 10%, тъй като според държавния глава това е крачка към изпълнение на поети предизборни ангажименти.

"Няма да се обяснявам за всяка атака и манипулация по мой адрес", категорично заяви Плевнелиев по темата за подадения срещу него сигнал за нарушения в регионалното министерство тогава, когато той е бил негов началник.
Президентът вярва в институциите и ще се съобрази с тяхното решение.