Познатият вирус по птиците - „птичи грип", от който обаче могат да се разболеят и хората, се появи отново у нас. За момента става въпрос само за една умряла птица, болна от грипа H5N1 в района на Бургас.

Министерството на земеделието даде извънредна пресконференция, на която успокои, че за сега няма завишена заболеваемост и смъртност при домашни и диви птици както в Бургас, така и в цялата страна.

Няма нищо апокалиптично", обяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и се зарече, че вече са предприети всички необходими мерки, за да се спре разпространението на този вирус.
Не виждаме нищо опасно в ситуацията", отсече още зам.-министър Димитров.  

Историята започва от там, че на 22-и януари на територията на Бургас са открити две мъртви птици - пеликан и речна чайка, които ден по-късно са изпратени за изследване. Резултатите показват, че само при пеликана е установено наличието на т. нар. „птичи грип".

Именно заради това е определена 3-километрова предпазна зона и още 10 км надзорна зона около огнището в района на Бургас. В този регион има само две птицеферми, които не са големи птицевъдни обекти.

В 3 км предпазна зона около защитената местност „Пода" попадат: кв. „Крайморие" и кв. „Победа" на Бургас, защитена местност „Пода" и защитена местност „Узунгерен".
В 10-километровата надзорна зона се включват: с. Димчево, с. Твърдица, с. Маринка, гр. Бургас и кварталите към него - „Меден рудник", „Горно езерово", „Долно езерово" и „Лозово", Община Бургас, с. Черни връх, Община Камено, поддържан резерват „Атанасовско езеро", защитена местност „Бургаски солници", защитена местност „Вая" и защитена местност „Устие на р. Изворска".

В определената предпазна зона няма регистрирани големи птицевъдни обекти,  а в наблюдаваната зона има 2 обекта, които са поставени под надзор от страна на служителите на БАБХ.

Въпреки това временно се забранява преместването на домашни птици, изпращането на яйца за люпене от животновъдните обекти. С оглед това да се предпазим от епидемия от „птичи грип" не е разрешена и търговията с прясно мляко, мляно месо, месни заготовки и месни продукти от домашни птици с произход от тези зони и не на последно място се забранява ловът на пернат дивеч.

От МЗХ отбелязаха, че най-ефикасната мярка, която човек може да предприеме, за да не се заради от „птичи грип", е да спазва добра лична хигиена.