При засилени мерки за сигурност Шуменският окръжен съд поднови делото срещу шестимата обвиняеми от групата на „Килърите", информира БНР.

По време на заседанието бе разпитан Георги Стойчев, който е един от акционерите на бившата „Тракия Банк". Той разказа, че е упълномощил подсъдимия Георги Вълев да постигне извънсъдебно споразумение и да получи от Весела Кюлева 2 500 000 долара, които не са били платени от съпруга й Емил Кюлев при продажбата на „Тракия Банк". „Банката никога не е фалирала, винаги е работила", каза Стойчев по повод тиражираните в медиите твърдения.

Свидетелят не бил съгласен с действията на Вълев, който запорирал сметки на Кюлева и вдигнал шум около случая. Противоречия имало и заради договор между Вълев и убития шуменски бизнесмен Румен Рачев. Рачев изкупил дълга на акционерите и щял да получи 70% от сумата, но акционерите не били съгласни и оттеглили пълномощията си от Вълев.

Стойчев завел дело срещу Вълев във Велико Търново за злоупотреба с доверие и помолил адвокат Петър Лупов да му стане свидетел, тъй като участвал в срещите. Лупов бил притеснен след побоя и палежа на колата му, но се съгласил. Десет дни по-късно бил убит.

След преговори акционерите получили исканите суми от Кюлева, но започнала поредица от съдебни искове за адвокатски хонорари за общо 20 милиона лева, които акционерите трябвало да доказват, че не дължат. Исковете били на Петър Атмаджов, който изкупил огромния дълг за 100 000 лв. от варненски адвокат.

Делото продължава с разпита на Георги Стойчев, след което ще бъде разпитан и другият акционер на бившата „Тракия Банк" Георги Трифонов.

Делото срещу „Килърите" започна на 27 юни 2011 г. Обвиняеми са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те отговарят пред закона за участие и ръководене на организирана престъпна група, умишлени убийства и палеж.

Следващите осем заседания ще продължат до 1 юни.