Започва обезопасяването на старото християнско гробище край с. Опълченско.

Това става след скандалния случай с вандалския акт в гробището, извършен от пийнали младежи, който бе заснет и пуснат в мрежата като клип.

Припомняме, остро реагираха както ВМРО, така и „Атака", а вчера полицията задържа 5-ма от хулиганите.

Обезопасяването започва по нареждане на кмета на община Кърджали Хасан Азис.

Кметът и управителят на „Обреден дом и зали" Ленко Джунджулов посетиха вчера мястото, за да се запознаят със състоянието на гробищния парк.

Гробището, което не се използва от 1976 г. е запуснато и личи, че никой не се грижи за поддържането на гробовете с няколко изключения.

Предвижда се да се изгради ограда, за да се спре достъпа на животни и недобросъвестни хора, а след това с протокол то ще бъде предадено на кмета на селото за стопанисване.

Според информация от кметството на община Кърджали от няколко години в бюджета се залагат средства за поддържането и на християнските, и на мюсюлманските гробищни паркове.

В почти всички населени места действащите гробища за изчистени и обезопасени по инициатива на общината. Поддържането им обаче е ангажимент на местните хора.

През седмицата ще бъде поискана информация от всички кметове на населени места и за състоянието на старите гробищни паркове.