С безпрецедентна скорост „Ислямска държава" трупа пари с продажбата на петрол на черния пазар. Само с тази дейност печели по около 1 милион долара на ден, обяви официален представител от финансовото министерство на САЩ, предаде АП.

Дейвид Коен, който води отдел към департамента за подкопаване финансовата сила на „Ислямска държава" каза, че екстремистите също печелят по няколко милиона долара всеки месец от богати донори и различни престъпления, включително ограбване на банки. В допълнение той поясни, че групировката е взела най-малко 20 милиона долара от откупи тази година.

Трудно е да се установи колко точно екстремистите печелят, но сме изчислили, че в средата на юни са печелили по 1 милион долара от продажба на петрол на ден, поясни той.

Според него САЩ са изправени пред най-добре финансираната терористична организация.

За разлика от „Ал Кайда" ислямистите не са толкова зависими от големите донори и следователно нямат този проблем с прехвърлянето на средства през граница. Вместо това „Ислямска държава" взема финансови средства от терористични и престъпни действия, смята Коен.

„Те ограбват банки. Унищожават цивилизации на хиляди години в Ирак и Сирия чрез продажбата на антики. Те крадат селскостопанска продукция от фермерите. Продават жени и момичета за секс робини", заключи той.