Категорично срещу новия десятък се обяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Всяка развиваща се, догонваща страна стимулира спестяванията като инвестиционен ресурс, а тук управляващите правят обратното - наказват спестяванията, коментира Станишев и подчерта, че обяснението, че се грижели за бедните не издържа на проверка с факти.

70% от влоговете в България са до 1000 лв. Това е малко повече от една средна работна заплата. Това са спестяванията и това ще облагат, уточни той. Според Станишев по-редно е да бъде вдигнат данъка за хората с височки доходи.

Ако Дянков е последователен, тогава да освободи от данък ипотечните потребителски кредити, защото и те се облагат, предлага Станишев. Според лидера на БСП управляващите искат чрез новия данък да съберат 120 млн. лв. от всички 12 милиона депозита, които са в банковата система. Те са масови депозити, не са само на богатите, подчерта лидерът на БСП.

Той упрекна финансовия министър, че допреди две седмици отричаше, че планират увеличаване на данъците и каза, че очаква до внасянето на бюджета в парламента и други неща. „Очаквам тази безобразна идея да обложат и пенсиите с данък", каза Станишев. Той е категоричен, че правителството става фактор на риск за всички - за бизнеса и за хората. Според лидера на БСП облагането на малките влогове е несправедливо.

Той смята и че имат основания тревогите, че с този десятък ще падне банковата тайна. „100 лв. да имаш на влог, трябва да попълваш банкова декларация", посочи лидерът на БСП. Станишев заяви, че БСП няма да подкрепи проекта на Дянков.

Запитан дали БСП ще приеме да се плати от партийната субсидия пропорционално с другите партии за референдума за „Белене" или ще разчита на заделените 20-30 милиона резерв в бюджета, Станишев заяви, че тази поредна безумна идея на ГЕРБ е тотална подигравка с демокрацията.
„Защото и президентът Плевнелиев го каза - демокрацията няма цена", заяви Станишев и добави, че правото на хората да се изкажат по важен въпрос от 23 години, също няма цена.

В закона пише, че държавата отговаря за провеждането на референдума, припомни той. „Няма да ми се обясняват, че нямало пари. Да вземат от подслушванията на Цветанов, да ги намалят. Хората ще живеят по-спокойно, по-малко уплашени. С това ще се плати", добави Станишев.

Припомняме, по-рано днес и вицепрезидентът Попова коментира, че въвеждането на данък върху лихвите от депозитите на този етап е ненужно.