България е готова да приеме 500 новопристигнали бежанци, като може да поемем още.
Това заявиха на извънреден брифинг в Министерски съвет вицепремиерите Кунева, Бъчварова и Калфин и външният министър Митов.

Квотите, които ЕС въвежда трябва да са съобразени и с желанието на бежанците, както и с възможностите на приемащата държава, коментира вътрешният министър Бъчварова.
Страната ни също така отчита, че не се е намерило общо европейско решение за справяне с кризата.

Припомняме, неофициално се говори, че за България е определана квота от 1500 мигранти, преразпределени от Италия и гърция.

Създава се специализирано звено между МВР и прокуратурата, което ще разследва трафика на бежанци. Според вицепремиера Румяна Бъчварова страната ни се справя с бежанския натиск. Добре си сътрудничим, по думите й, със съседните държави. Страната ни иска създаване на единна европейска прокуратура.

България има единна политическа позиция. Това заяви от своя страна вицепремиерът Меглена Кунева. По думите й нужно е общността да има единна позиция за изход от кризата.

Страната ни е за засилване влиянието на Фронтекс за справяне с бежанския поток.

България иска да влезе в Шенген, стана ясно от думите на Кунева. Не сме съгласни с гласовете, които се чуват в ЕС за преосмисляне на шенгенските граници. България и Румъния заявяват своята техническа готовност за присъединяване към Шенген, категорична бе Кунева.

"Ние следваме всички стандарти за прием на бежанци", по думите на силовия министър. Резултатите, които постигаме са впечатляващи на фона на общия миграционните процеси в Европа, коментира Румяна Бъчварова. Успяваме да не допуснем неконтролирани от нас притоци на хора, доволна е тя.

Последователността на усилията ни за строг контрол на влизането, спазването на правилата за регистриране, издаването на статути и закрила на влизащите, мерките за ограничаване на нелегалната миграция дават резултат, въпреки 4-кратното увеличение на натиска на нашите граници през тази година, обяви силовият министър.

Стана ясно, че органите работят по пресичането на каналите за трафик на бежанци. Тълкуваме тези престъпления като особено тежки, поясни Румяна Бъчварова. Затова е внесено предложение в НС за завишаване на наказанията за трафик.

Страната ни е на позицията, че не трябва да спират усилията за намиране на решение за изход от кризите, от които бягат бежанците. ЕС трябва да намери решение, което да доведе до спиране на конфликтите, които застрашават живота на гражданите на тези държави, изтъкна Румяна Бъчварова.

Стана ясно още, че държавата ни ще настоява за промяна на Дъблинското споразумение в посока унифициране на молбите за закрила или обсъждане на въвеждането на единен статут на бежанец, валиден за целия ЕС. Спешно трябвало да се изготви списък на сигурните държави на произход и да се провежда ефективна политика на връщане на мигрантите.

Социалният министър Ивайло Калфин на свой ред подчерта, че се е доказала българската позиция за нуждата от общо европейско решение на кризата с бежанците. Европейската солидарност не може да се ограничи само до квоти, изтъкна той. Според Калфин трябва да се разделят бежанците, които бягат от войната и икономическите мигранти.

Външният министър Даниел Митов изтъкна, че каквото и да прави общността, то се лекуват само ефектите. Според него трябва да  се обърне по-сериозно внимание за ускорено решаване на конфликтите в държавите на произход на бежанците. Митов настоява и за по-сериозна борба с трафика на хора, който се е превърнал в жесток бизнес.

Бежанците биват лъгани, по мнението му, за това какво ги чака. Първият ни дипломат настоява, че тези хора трябва да са наясно, че ще се върнат в родините си, когато там настане мирно време. Според него също така трябва да има бежански центрове и в трети държави от Близкия Изток.