Европейският съюз отложи срещата с украинския президент Виктор Янукович тази седмица след като условията се промениха, заради наложената присъда на бившия премиер на страната Юлия Тимошенко.

Янукович трябваше да се срещне с президента на ЕС Херман ван Ромпой и шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу в Брюксел в четвъртък.

Срещата е „отложена за по-късна дата, когато условията ще бъдат по-благоприятни и ще може да се постигне прогрес в отношенията", пише Ромпой в блога „Туйтър".

От ЕС настояват от Украйна да подобрят законите си след като съда в Киев осъди Тимошенко на 7 години затвор за злоупотреба с власт във връзка със сключени сделки за газ с Русия през 2009 г.

Ние искаме да видим, че има прогрес в съдебното правораздаване в страната, тяхното прилагане, както и независимостта на съдебната система като цяло, защото всички тези мерки са в основата на нашето партньорство", каза говорителят на ЕК Пиа Ахренкилде-Хансен, цитирана от „Франс прес".

Тя допълни още, че срещата е отложена и все още не е определена нова дата.

Украйна се надява да подпише споразумение за сътрудничество с ЕС през декември на среща, която ще се проведе в Киев. Едно търговско и политическо обвързване с ЕС ще гарантира на Украйна възможност за присъединяване към ЕС в по-близка перспектива.

От ЕК заявиха, че това отлагане няма да афектира от техническо естество споразумението.

От своя страна Янукович заяви, че ще отиде в Брюксел, въпреки отлагането на срещата.

Европейските лидери не са потвърдили за срещата, въпреки това аз ще отида в четвъртък във всички случаи", подчерта Янукович цитиран от „Ню Йорк Tаймс".

Аз няма да моля никого. Ако някой иска да се срещнем аз съм готов, ако не, аз заминавам. Ние сме партньори и имаме задължения", допълни още той.