Турският премиер Реджеп Ердоган предупреди президента на Сирия Башар Асад, че неговите дни като лидер на Сирия са преброени и че не може да задържи властта чрез сила.

В Истанбул Ердоган заяви, че Асад може да разчита на „танковете и оръдията до определен момент". Според него дните на Асад са преброени.

Някой се показва и заявява „Ще се бия и ще умра". Срещу кого ще се биеш? Срещу твоите братя мюсюлмани ли ще се биеш в твоята страна?", коментира Ердоган.

"Защо отвори пътя за външна намеса? Защо не решаваш проблемите без да отваряш възможност за външна намеса", акцентира турският премиер по адрес на Асад.

Той осъди тези, които използват военна сила „срещу гражданите в Сирия, които просто искат спокоен живот".

Напрежението между Турция и Сирия все повече се покачва след като от Анкара заявиха, че ще продължат натиска срещу режима на Асад, докато не се прекратят репресиите в страната.

По-рано днес турска медия съобщи, че двама турски граждани са били ранени след атаки на сирийски войници над автобуси в северна Сирия.

След атаките турското правителство поиска официално извинение от Сирия и предупреди всички турски граждани да не пътуват до Сирия.

Припомняме, че според данни на ООН най-малко 3500 души са убити от началото на протестите в страната, които започнаха в средата на март 2011 г.