Над два часа финансовият министър Петър Чобанов е разговарял с президента Плевнелиев и го е запознал с аргументите на кабинета за актуализиране на бюджета.

По думите на министър Чобанов, цитирани от БНР, президентът е споделил, че, има нагласа да наложи някакъв тип вето върху актуализацията.

В президентството обаче все още не са получили от парламента одобрената миналата седмица бюджетна актуализация.

Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението, ако вече е формирал такова, коментира след срещата Чобанов.

Идеята на посещението при Плевнелиев е била да се запознае с това каква е мотивацията на кабинета - „да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение", посочи още Чобанов.

Подчертавайки, че няма да говори от името на президента, финансовият министър информира, че Плевнелиев споделил, че у него съществува известна нагласа да наложи някакъв тип вето на бюджета.

Аз си позволих да му обясня, че частично вето върху бюджета няма, обясни още Петър Чобанов.

Президентът, коментира Чобанов, има право по Конституция да налага вето. Въпросът е обаче - това вето няма как да бъде в чистия смисъл на ветото противоконституционно.

Тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика, отбелязва Петър Чобанов, изтъквайки, че евентуално вето върху актуализацията на бюджета би имало единствено политически аргументи.