Компетентните местни власти в Ямбол, органите на МВР и медицинските екипи са действали бързо и адекватно след катастрофата, при която загинаха 16 души.

Това е общото мнение след проведеното съвещание с участието на президента Първанов, премиера Станишев, министъра на здравеопазването, областния управител на Ямбол, кметовете на общините Ямбол и Тунджа.

В него взеха участие и началниците на звена в системата на МВР. Срещата се състоя в Ямбол, за където по-рано днес заминаха официалните лица.

На съвещанието е направен доклад за ситуацията към момента, както и за евентуалните причини, довели до инцидента. Набелязани са мерки за подпомагане на семействата на загиналите, както и за по-нататъшното лечение на ранените, някои от които ще бъдат транспортирани в София.

Президентът, премиерът и министърът на здравеопазването посетиха някои от раненитепри инцидента и настанени в болницата „Св. Панталеймон".

По-късно държавният глава посети в дома му полицай Димитър Димитров от с. Черган, който с риск за живота си е спасил намиращи се в непосредствена близост до автобуса хора. Докато е изтласквал хората по-далеч от загубилия контрол автобус, полицаят е бил леко ранен, но след оказана медицинска помощ се е завърнал у дома.

Първанов ще предложи полицай Димитров да бъде награден с орден "За гражданска заслуга".

Непосредствено след пристигането си на мястото на инцидента, премиерът Станишев изрази съболезнованията си на близките и роднините на загиналите при катастрофата. По негово нареждане са организирани и допълнителни екипи от ВМА и Университетска болница „Лозенец", които работят съвместно, за да помогнат на ранените.

По думите на премиера следствието трябва да направи своите изводи и да потърси виновника, тъй като най-вероятно е налице технически проблем.

От своя страна министърът на транспорта Петър Мутафчиев е разпоредил незабавна проверка на фирмата превозвач и на тази, която е осъществила техническия преглед на автобуса в началото на този месец.

Екипи  на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са на мястото на произшествието и оказват пълно съдействие на следствените органи за изясняване на обстоятелствата около тежката катастрофа.