Мръсната вода в басейните може да доведе до кожни заболявания и дори да стане предпоставка за венерически болести. За опасността алармира шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от Дарик.

По думите му басейните трябва да се контролират и водата определено трябва да е чиста. Това се постига с дозирано хлориране. Специалистът посочи, че е препоръчително преди потапяне в басейна, да минем под душа. В противен случай, може да се хване дори венерическа болест.

„Отвратително е да видиш красива млада жена да влезе потна в басейна - затова има душове. И възпитаният човек - така, както не плюе на улицата и си слага ръката, когато кашля, трябва да свикне и да се къпе преди басейна. Минавайте през душа", зове експертът.

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че когато човек е чист и водата в басейна ще се запази чиста. В момента, в който започне да се ползва без хигиенни правила, водата става опасна. „Може да предизвика някои кожни заболявания, а даже има случаи, когато температурата на водата е по-висока и не се къпеш, след като си излязъл от басейна, може и някоя венерическа болест да се хване", обяснява Кантарджиев.

Специалистът обясни още, че опасен за летовниците може да бъде и всеки басейн, чиято вода не е хлорирана.

Замърсяването на Офицерския плаж във Варна не е свързано с поройните дъждове, категоричен е шефът на Националния център по заразни и паразитни болести. Той посочи, че проблемът при този плаж е във фекална вода, която тече от морската ни столица и се влива в морето, в близост до плажа.

Проф. Кантарджиев призова за повече внимание от страна на хората, които работят по отводнителните дейности в райони, пострадали от наводненията. Урината на плъховете прави тази вода опасна, заради което е важно всяка рана, причинена по време на работа на подобно място, да бъде дезинфекцирана.

По отношение на дъждовете, опасното е заблатяването, образуването на локви, където има комари в близост до хората. Затова трябва да се вземат мерки и срещу комарите. Две са групите мерки - едните, които трябва да взима общината с пръскане и унищожаване; другите е всяко семейство да пази децата си от комари", обясни специалистът.