Всяка година на 21 септемвриООН отбелязва Международния ден на мира и приканва всички нации и народи да прекратят сблъсъците.

21 септември е ден на на ненасилие.

Той е повод не само за това да накара хората да мислят за мира, но и да направят нещо за мира.

Това е и покана към всички страни-членки, организации от системата на ООН, регионални и неправителствени организации и граждани да честват по подходящ начин деня, включително чрез образователни и информационни прояви и да си сътрудничат с Организацията на Обединените нации за постигане прекратяване на огъня по цял свят.

В столицата денят ще бъде отбелязан с шествие, което ще тръгне от Народния театър "Иван Вазов", ще премине по булевард "Цар Освободител" до ул. "Раковски" и ще завърши пред Паметника на незнайния воин, където ще бъдат положени венци и цветя.

Ще бъде прочетено обръщението на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по случай Международния ден на мира, а приветствени слова ще произнесат представители от Дружеството за ООН в България, от Съюза на ветераните от войните в България и др.

С минута мълчание присъстващите ще станат съпричастни с милионите хора по света, засвидетелстващи без думи подкрепата си за един по-сигурен свят.

Честванията продължават в столичния Южен парк на естрадата в парка. Ще участват Университетски театър @лма @лтер, Коцето Калки, X-R@y, Вероника Господинова, Венета Христова и други.

Организаторите са Младежката организация на Дружеството за ООН в България, Столична община, Програмата на ООН за развитие, Министерство на външните работи, в партньорство със Сдружение "Доброволци България", списание Правен свят и Алма Матер ТВ.