След близо 18 часа търсене полицията в Благоевград издири мъжа, който късно снощи подаде фалшив сигнал на телефон 112 за авария и трима пострадали в мина "Ораново".

В ареста попадна 37-годишният Н.А. от село Полето, който е с психични отклонения. Предстои да бъде направена експертиза, която да уточни какво всъщност е състоянието му.

След като получили сигнала му, веднага са приготвени линейки и пожарни, които обаче са спрени преди да потеглят, тъй като се е разбрало, че сигналът е фалшив.

На 2 август бяха открити телата на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов, които бяха затрупани при свличане на земни маси. В деня на срутването на 16 юли загинаха още двама техни колеги. Община Симитли тридневен траур в памет на загиналите, а утре е обявен ден на национален траур.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че мина "Ораново" ще спре да работи, докато дейността й не бъде приведена в съответствие със закона, а условията за труд станат безопасни.

Междувременно стана ясно, че е открита дарителска сметка за събиране на средства в помощ на децата на загиналите миньори.