Решихме да обявим утрешния 10 декември за ден за национален траур в памет на жертвите при катастрофата в Бяла.

Министрите:
"Министерският съвет на Република България изразява своите най-искрени и дълбоки съболезнования по повод трагичния инцидент на 7 декември в град Бяла, отнел живота на наши сънародници. Няма думи, които да облекчат страданието от тази загуба. Съпричастни сме с мъката на близките на нелепо загиналите. Дълбок поклон пред паметта им!" 

Това каза след приключването на днешното извънредно заседание на МС министърът на администрацията и административната реформа Николай Василев.

Колегата му Радослав Гайдарски уточни, че траурът утре ще бъде не само за жертвите от катастрофата в Бяла, но и посветен на паметта на всички загинали по пътищата на България.

Василев съобщи, че МС е взел решение да бъде отпусната еднократна помощ в размер на 10 000 лева за всяко семействата на загинал при катастрофата и 5000 за пострадал

Министър Василев подчерта, че на днешното заседание важно място е заело разглеждането на концепцията, свързана с безопасността на пътното движение в България -  в частност магистралата София- Русе.

Министрите са набелязали 4 мерки, които да бъдат приложени в кратки срокове.

  • Министерството на вътрешните работи ще засили полицейското присъствие и превантивния контрол за спазване правилата на движение. Ще бъде поставена допълнителна пътна маркировка на моста край Бяла, която да предупреждава шофьорите, че навлизат в пътен участък с повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия.
  • Проектът за изграждането на втори мост над р. Янтра край Бяла ще бъде приоритет за 2007 г.
  • Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" съвместно с МВР ще анализира най-критичните участъци от пътната инфраструктура, на които стават тежки катастрофи. Въз основа на анализа двете ведомства ще предложат мерки за превенция.
  • До средата на януари 2007 г. министерствата на транспорта и на вътрешните работи трябва да внесат в председателствания от премиера Сергей Станишев Съвет за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение доклади за контрола, който се осъществява върху тежкотоварните транспортни средства, както и за контрола при движението по пътищата на всички моторни превозни средства и за ефективността на налаганите санкции на нарушителите.

 

Василев уточни, че има вече предложение за подобряване на трафика по пътя, но ще се въздържи от цялостен коментар.
Искам всеки един от ресорните министри, който има отношение по проблема да изрази своята концепция от гледна точка на своето министерство, посочи Василев.

Здравният министър Гайдарски информира още, че е предложено да бъде съставена карта на опасните участъци, завои и мостове в страната, за да бъдат насочени усилията за обезопасяването на тези места.
Гайдарски уточни, че на днешното заседание е било взето решение за изграждането на паралелен мост на съществуващият вече мост на Колю Фичето край Бяла, за което ще бъде обявен конкурс.

Министър Николай Василев представи накратко своята концепция за подобряването на безопасността на трафика.
Нарекъл съм я „Трафик 2007" и смятам да я предложа на министър-председателя Сергей Станишев, уточни административният министър.

Основните моменти в моята концепция са свързани с факта контролните органи да следят строго шофьорите да не управляват МПС, когато говорят по телефона или той да бъде поставен на специално приспособление, което да не пречи на шофирането.

Неупотребата на алкохол е много важно обстоятелство да бъде намален броят на жертвите по пътищата и катастрофите, уточни Василев.
На последно място в своята концепция той посочи поставянето на предпазен колан, което според него увеличава шансовете на шофьора да оцелее пи ПТП.

В деня за национален траур се забраняват всякакви обществени прояви, концерти и тържества. Националните флагове пред държавните институции и обществени сгради се свалят наполовина.

Преди началото на заседанието здравният министър Радослав Гайдарски съобщи за състоянието на двамата най-тежко ранени пътници - 7-годишната Михаела от Бяла и Маринка Младенова, на 47 години. И двете са транспортирани до София.

Състоянието на момиченцето е сравнително стабилно. Има леко разместване на небцето и вероятно ще бъде коригирано по оперативен начин, уточни министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.
По-рано днес директорът на „Пирогов" д-р Спасков информира, че сърдечната дейност и дишането на момичето са добри, макар че все още има опасност за живота й.

Състоянието на жената не е тежко, уточни още здравният министър.
От последните консултации с директора на „Пирогов" доц.Спасков стана ясно, че при нея трябва да се оперира един от прешлените, но като цяло състоянието е стабилно, отбеляза проф. Гайдарски.

От своя страна финансовият министър Орешарски посочи, че засега се въздържа да гарантира здравословното състояние на заместника си Нахит Зия, който, припомняме, пострада тежко снощи при верижна катастрофа край ловеч.
Орешарски уточни, че за момента Нахит Зия е стабилизиран и се намира в правителствена болница.

Разбра се също така, че министърът на културата Стефан Данаилов ще използва извънредното заседание, за да почерпи колегите си за рождения си ден.

Междувременно стана ясно, че вече е възстановено движението на моторни превозни средства през моста край Бяла, но само за леки автомобили и то само в едната лента за движение.

Тежкотоварните коли все още се отклоняват по обиколни маршрути. Подменена е изцяло еластичната мантинела на пътното съоръжение, а днес ще бъде поставен и нов парапет, съобщи директорът на пътното управление в Русе Пламен Петков, цитиран от Дарик радио. 

Почистена е настилката на моста, тъй като по нея имаше разливи от масла и газьол, заради тежката катастрофа в четвъртък.