Множество пожари горят в момента в Монтанско. Огънят се е разпрострял на фронт от над 100 километра, разпалва се от силния вятър и гасенето му е трудно, съобщи директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Тотко Тодоров, цитиран от БТА.

Най-опасен е пожарът, който гори в покрайнините на Монтана и вече е навлязъл в източната индустриална зона на града. Огънят заплашва складове с взривни материали.

За спирането на стихията там са изпратени четири противопожарни автомобила с 10 пожарникари. В съседство със складовете горят и дворове на промишлени предприятия.

Изгоряла е растителността - предимно сухи треви и храсти, по целия хълм Пъстрина. От хълма пожарът е слязъл към индустриалната зона на Монтана, а в момента слиза и от другата страна на хълма - към град Бойчиновци и селата Николово, Стубел и Липен. Около обяд са изгорели четири вили на хора от село Николово, които се намирали по хълма. Къщи са заплашени от запалване край село Пали лула в община Бойчиновци.

В същата община горят и землищата на селата Кобиляк и Громшин. Край село Доктор Йосифово е имало опасност за запалване на маслобойна за олио, но след намесата на противопожарните екипи настъплението на огъня е спряно.
Борова гора гори в момента в край Берковица и до село Черкаски в община Вършец. Широколистна гора се гаси край село Добри дол в община Лом.

За последните два дни са изгорели около 100 декара борова гора и 300 декара широколистна гора край селата Славотин, Доктор Йосифово и Горно Белотинци, уточни комисар Тотко Тодоров.
Той заяви, че пожарникарите работят на предела на физическите и психическите си сили и повечето служители не са почивали денонощия наред.