Швеция, предпочитана дестинация за бежанците, идващи към Европа, повече няма да подслонява всички онези, които пристигат. Много ще трябва да намерят собствено жилище, обяви агенцията по миграция на страната, цитирана от „Ройтерс".

Швеция вече е наложила временен граничен контрол в отговор на рекордния наплив на бежанци, докато властите планират да подслонят хиляди хора в отоплени палатки, както и на места като ски курорти.

Но сега дори тези опции се изчерпват.

„Ние влязохме в нова фаза, където агенцията по миграция не може повече да осигурява настаняване за всички. Нямаме достатъчно легла", се посочва в съобщение на агенцията.

Тя обяви, че ще продължи да търси допълнително места за настаняване и дава приоритет на семействата с деца.

В последните няколко години Швеция е приела повече търсещи убежище на глава население от всяка друга европейска държава. Тази година се очакват да пристигнат до 190 000 бежанци. Това е рекорд за заможната държава с 10 млн. души население.

Премиерът Стефан Льовен определи ситуацията като нестабилна. Около 10 000 бежанци са подали молби за убежище само в последните седем дни. Около 140 000 са пристигнали тази година до момента.